Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Der Spiegel: Islámský stát pašuje teroristy jako uprchlíky

IS tarnt Kämpfer als Flüchtlinge

Varování německé BND

„Všech devět pachatelů pařížských útoků z minulého roku se  do Evropy dostalo pod krytím uprchlíka,“ píše prestižní německý týdeník. Podle BND je sem Islámský stát takto pašuje systematicky.

V článku, motivovaném prvým výročím série masakrů na několika místech francouzské metropole, se magazín odvolává na  informaci BND, podle níž IS své militanty před vysláním do Evropy připravuje tak, aby prošli azylovým řízením.

„Co se dosud opakovaně dělo jen v náznacích a čeho se bezpečnostní složky obávaly, se nyní potvrdilo“ – „teroristická milice IS své bojovníky záměrně připravuje tak, aby se   vmísili mezi uprchlíky do Evropy a nebyli nápadní. Welt am Sonntag se v této souvislosti odvolává na varování BND z konce října.“

Ta to konkretizuje i v tom smyslu, že IS své lidi vysílané do Evropy „cvičí v reakcích na dotazy policie, díky nimž projdou azylovým řízením jako klasičtí uprchlíci“. Sama BND se na dotazy médií k bližším detailům vyjádřit odmítla.

Z devíti pachatelů pařížských teroristických útoků, kteří do Evropy pronikli právě touto cestou, „dosud uniká ten z nich, který pravděpodobně vyrobil trhaviny. V říjnu 2015 přicestoval přes balkánskou trasu a Rakousko až do Německa a další dva muži nyní zatčeného Francouze Saleha Abdesalama ho vyzvedli z hotelu v Ulmu. Vyšetřovatelé předpokládají, že  uprchl do Sýrie.“

Týdeník zmiňuje i přípravy paralelního útoku v Amsterodamu. S odvoláním na dokumentaci vyšetřujících orgánů uvádí, že byl plánován na 13. listopad a terčem se mělo stát letiště Shiphol. Doličným předmětem jsou i „data, nalezená v laptopu pozdějšího atentátníka z Bruselu. Proč k útoku v Amsterodamu nedošlo, se zatím vyjasnit nepodařilo.“

„Jednoduchá řešení problému k dispozici nejsou,“ konstatuje německý týdeník. Situaci však vážně „zkomplikoval hlavně   chaos v krizovém roce“. Právě ten řadě teroristů, vydávajících se za běžence, usnadnil, aby se „na cestách  Evropou hlásili pokaždé pod novou identitou“. A to by samozřejmě možné nebylo, „pokud by systém a vzájemná výměna dat bezpečnostních složek fungovaly“.

Úplnou zárukou, že každý terorista bude identifikován včas a bezchybně, uzavírá Der Spiegel, však samozřejmě není ani všestranně fungující kontrola. Názornou ilustrací je i Jaber Albakr, podezřelý z přípravy teroristického útoku v Chemnitz. Ten totiž do Německa přicestoval na regulérní pas, vydaný na svoje pravé jméno. A k jeho dopadení tak došlo až díky pomoci, již německým orgánům poskytli jeho krajané v Německu.