Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Ron Paul: Fed prohnat auditem, MMF zavřít krám

Repeal, Don’t Reform the IMF!
Ron Paul

Financí ve službách převratů a intervencí má po krk i zakladatel Tea Party

Odpovědná finanční instituce by tomu, kdo má problém už se splátkami stávajících miliardových dluhů, dalších 17 či 40 miliard dolarů jaktěživ nepůjčila. MMF však Ukrajině ano, protestuje enfant terrible americké pravice Ron Paul.

Je z chodících legend Republikánské strany. Do Kongresu ho vynesla už roku 1976. Zakládal i Tea Party, iritující i hodně splachovací liberály. Na téma ukrajinské krize – a prstů, jichž v ní má Washington a jeho satelitní kompars – však hledí střízlivěji, než lecjedna levice na baterky:

Z ekonomického hlediska je nová půjčka holý nesmysl. Jediným reálným cílem je „podržet stávající ukrajinskou vládu“, aby „cílům zahraniční politiky Spojených států sloužila i nadále“.

„Většina zdrojů MMF pochází ze Spojených států“ – a „to, že své kroky šije na míru jejich zahraničněpolitickým záměrům, proto překvapí jen sotva“. Právě to však vedlo i k řadě případů, kdy „peníze amerických daňových podržely diktátorské režimy a podpořily pochybnou hospodářskou politiku“.

Oponenti „namítnou, že MMF své úvěry váže na pozitivní ekonomické  reformy typu redukce vládních výdajů, a implantuje tak volný trh“. V zemích, jimž půjčí, to však zpravidla podmiňuje devalvací jejich měny a exportně zaměřenou průmyslovou politikou typu, který férový trh nevytváří a tím méně lidem nabízí ekonomické příležitosti, zlepšující  životní standard.

Jen „změnou úvěrových podmínek MMF se to napravit nedá“. „MMF je třeba zrušit, a ne jen reformovat.“ Není to přitom „jediná instituce Spojených států, manipulující světovou ekonomikou“.

V posledních několika letech se z čista jasna zjevil třeba i „záhadný investor, identifikovaný pouze coby ´Belgie´, poněvadž má v Belgii účet“. Právě z něj se však v rekordně krátkém termínu stal „třetí největší disponent cenných papírů amerického fiskálu“. A „nakupuje je vždy ve chvílích, kdy se to vládě Spojených států náramně hodí“ (například „prodává-li kvantum jejích cenných papírů nějaká jiná země“).

Právě ta samá „´Belgie´ však ve velkém nakupovala i zrovna v měsících, následujících poté, co Fed spustil program kvantitativního uvolňování“. Přímý „důkaz, že tento investor s vládou Spojených států přímo spolupracuje, sice neexistuje“. „Načasování jeho nákupů však podezření budí.“ To, že Fed „do globálních zasahuje“, ostatně „odhalil i částečný audit, jímž podle Dodd-Frankova zákona prošel za finanční krize“.

„Jaké jiné kšefty Fed s cizími vládami podniká? Pracuje, tak jako MMF, na sanaci Řecka a dalších zemí EU? Pomáhá snad na zapřenou zahraniční politice USA podobně, jako v 80. letech, kdy financoval půjčky tehdejšímu spojenci USA Saddámu Husajnovi?“

Fed třeba prohnat mnohem důkladnějším auditem, míní i zakladatel Tea Party. „MMF za peníze amerických daňových poplatníků podporuje ekonomicky chabrusové a zhusta i zkorumpované vlády“. A „poškozuje jak americké daňové poplatníky, tak země, které jsou příjemci je ´pomoci´“.

„MMF je načase zrušit.“ A s ním i „všechny ostatní nástroje americké intervencionistické politiky“.