Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Paul Joseph Watson, CBS News: Sarin, detektor svobody projevu

Pravdu o skořápkářských švindlech vydírá harassment

Psal se 29. srpen. Eskadra našich druhů – v barvách hvězd a pruhů – držela pohotovost nejvyššího stupně. Repete libyjského scénáře se čekalo do dvou dnů. V Mint Press News však vyšel sólokapr. Casus belli degradoval na švindl. Že sarinem nevraždila vláda, velela už elementární logika. Mint Press News došly ještě o krok dál. Jejímu týmu se, že sarin z 21. srpna je jejím dílem, pochlubila sama kápa ´Svobodné syrské armády´. Tu humanitární munici – vyzvonila jim zároveň – dodala Saúdská Arábie.

Článek podepsala i Dale Gavlak, akreditovaná za Associated Press. Vykoledovala si brutální bossing – pokud se od článku nedistancuje, v AP si už neškrtne. Gavlak to neudělala. AP  ji suspendovala. Na dobu neurčitou. Ne za profesionální selhání. Natož za nactiutrhání. Dale Gavlak vyškrtli bez udání důvodu.

Kauza mezitím obrostla i frapantnějšími kousky. Harassment reportérky si objednala třetí strana: saúdský princ Bandár bin Sultán, šéf špionážních služeb monarchie. Právě ten – stálo v inkriminovaném článku – schválil i provokaci z 21. srpna. Že sarin pašuje „rebelům“ jeho personál, špitli reportérům i v koridorech jordánské vlády.

Dale Gavlak pracuje i pro BBC a NPR. Tím víc se, aby odvolala, chtělo právě od ní. Finále peep-show, zjevujícího rachitidu svobody projevu, šíří světem výkonný ředitel Mint Press: „Dale Gavlak nás požádala, abychom její jméno vypustili úplně.“ Jinak „riskuje kariéru i osobní renomé“. Redakce na to nepřistoupila. Pod doznáním sarinových vrahů tak stojí dodnes i podpis vydírané Dale.

Saúdská ambasáda zastrašuje i Jahjá Abadneha, dalšího z autorů reportáže. Ten reaguje nesmlouvavě: „Výhružkám vlády, zkorumpované až za hrob, neustoupím ani o milimetr.“ 

Teď však kádrováky svobodných médií – čtoucí z pysku obskurních monarchií - žene na hrách i tuzemský zdroj. Je z ranku, který si netroufnou líčit jako kontroverzní. John Miller je hlavounem FBI v.v. Právě se na kamery CBS svěřil, že „militanti al-Káidy, spojení se somálskou al-Šabab, už zvládli i výrobu chemických zbraní“. Má to z lejster, uložených v trezoru státního návladního Východního okrsku New Yorku. Z trestního spisu tří mužů, zatčených africkými detektivy na cestě do Jemenu. Jeden z nich - Mahdí Haši – je občanem Velké Británie.

Amerika je vytěžuje z „významných poznatků o vývoji chemických zbraní Frontou al-Šabab“. Trestní spis obsahuje i jiné indicie - o výrobě sarinu iráckou větví al-Káidy (a jeho transferu přes Turecko do Sýrie rukama Fronty al-Nusrá). Že právě z těchto zdrojů byl sarin, nasazený v Sýrii už v březnu, mají podezření i americké vojenské kruhy. I to stojí v klasifikované dokumentaci, z níž čerpal Miller na kamery CBS.

Je to sarin, vyrobený po domácku, říká v té relaci. Od bojových plynů, jimiž disponují armády, je hravě k rozeznání. Teroristé – připomíná Miller – pasou po zbraních hromadného ničení už roky. Jak jaderných, tak chemických. Dokumentace, do níž nakoukl, mluví jasnou řečí: v případě těch chemických už je to realita, a ne žádní čerti na zdi. Terčem už zdaleka není jen Střední východ.

Řeč je o chátře, piplané atlantickými spojenci – tu přímo, tu přes služby arabských monarchií (a Turecka, kde panují Muslimští bratři).

Appeasement ne a ne dohlédnout ani na špičku vlastního nosu. Už kdysi proti Moskvě – i dnes proti Damašku.