Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Tyler Durden: Bankovní loupež startuje hlubokou depresi

Kypr nemine propad o desítky procent

Ta verze je zdánlivě betonová. Tím víc je však v reálu matoucí. Míní, že „kyperská konfiskace hotovosti“ dolehne hlavně na „bohaté jedince ruské provenience, vyhýbajícím se daním“, píše Tyler Durden na Zero Hedge. Právě ti ovšem patří do sorty, postižené ze všech nejméně. Většina „těch nejbohatších a s nejlepšími konexemi“ už totiž přísné restrikce obešla.

O to víc je odskáčou „malé a střední firmy, parkující v kyperských bankách hotovost jako provozní  kapitál“. O něj teď „přijdou nadobro“ - ve prospěch „insolventních euro-monster“. Nebudou tak s to „financovat ani svou běžnou činnost“ - „mzdy, nákup materiálu a další položky“.

Autor to ilustruje fotokopií konkrétního bankovního výpisu. Firmě na něm má 849.682 EUR. Z nich jí však už plných 720,898 EUR „zablokovali“. Reálně tak disponuje jen 128.784 EUR. Sama to komentuje takto:

Většina našich oběžných prostředků je předmětem blokace.  

Více než 700 vyvlastněných tisíc půjde na úhradu dluhu země. My dostaneme zpátky kolem 20 % této sumy během 6 – 7 let.

Nejsme ruský oligarcha, ale středně velká firma v IT byznysu. V podobné situaci jsou tisíce dalších společností. 

Podnik je v troskách, všechny kyperské zaměstnance čeká propuštění.

Stěhujeme se do malé karibské země, jejíž úřady mají k majetku lidí větší respekt...

Zvláštní poděkování:

- Jeroenu Dijssellbloemovi

- Angele Merkelové

- Manuelu Barrosovi

- a všem ostatním hodnostářům Evropské komise.

Samotným Kypřanům teď, kdy si smí znovu ze svých účtů vybrat 300 EUR za den – dodává autor – spadne načas kámen ze srdce. Většině z nich to však dlouho nevydrží. To, co se vydává za „řešení“ bankovní krize, se totiž velice brzy „projeví v celém systému“. Nic než okamžité propouštění nezbude stovkám firem. Až všem, koho postihne, „přestanou chodit platy“, skončí jen s „rychle vysychajícími úsporami“. V situaci, kdy zemi čeká „deprese v řádu 20 procent“.