Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Demokracie očima “konkrétního vlastníka”

State of Power 2013. The Global 0,001

Warren Buffet: Dvacet let třídní války vyhrává moje třída

Květnatá terminologie na téma demokracie zažívá hyperinflaci. Hlavním hrdinou toho evangelia je   konkrétní vlastník. Jsou to však právě jeho práva, jež bere doba na hůl nadmíru neurvale. Autoři přiložené grafiky to shrnují frapantními kontrasty:

Svět, obývaný 7 miliardami lidí, generuje rok co rok produkt v řádu 70 tisíc miliard dolarů. Tedy cca 10.000 USD – nebo asi 200.000 Kč - na hlavu. Na několik miliard z nás však zbude jen v řádu 1 – 2 dolarů denně. Den co den kvůli tomu umřou i desítky tisíc dětí. Tím mikroskopičtější je vrstvička, která z tak bizarní demokracie profituje.

Majetek přes milion dolarů (cca 20 milionů Kč) vlastní jen asi 11 milionů lidí. Víc než 30 milionů USD – tedy přes půl miliardy Kč – jen asi 100 tisíc smrtelníků.

Jediné desetině procenta světové populace patří na 42 tisíc miliard USD – víc než polovina ročního produktu celé planety. Pouhé tisícině procenta z nás všech – asi 14,6 tisíc miliard USD.

Plných 53 procent z takto vyvolených je z USA, Japonska či Německa.

42 tisíc miliard USD, patřících desetině procenta smrtelníků, by – vládnout mezi konkrétními vlastníky poněkud demokratičtější poměry – stačilo

  • - 10krát na splacení všech dluhů, devastujících Řecko, Irsko, Itálii, Španělsko i Portugalsko dohromady
  • - 1.400krát na zajištění nezávadné pitné vody úplně všem, kdo se dodnes marně domáhají i tak
  •    elementární  civilizační  vymoženosti
  • - k financování základního i středoškolského vzdělání celé příslušné věkové kategorii světa, a to na 187 let
  • - či ke zvládnutí všech rizik, jimiž planetu ohrožují klimatické změny, po dalších 250let... 

Globální žebříček mamonu se neustále mění. Tak dlouho, jako Warren Buffet, se na jeho na špici drží  málokdo. Tajenku rébusu, o němž je řeč, vyjádřil s filigránskou přesností:

“V třídní válce, vedené dvacet let, vyhrává moje třída.”