Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Berliner Zeitung: Co Berlín závidí Vídni

Kommunaler Wohnungsbau: Berliner Mieterverein sieht Wien als Vorbild

V Berlíně chybí stále víc sociálních bytů. Tamní Svaz nájemníků se proto seznámil s vídeňským projektem. A má za to, že Vídeň je, pokud jde o bytovou výstavbu, "pro Berlín často vzorem", řekla tiskové agentuře DPA manažerka Svazu nájemníků Ulrike Hamannová. Zatímco rakouské hlavní město má v oboru velký obecně prospěšný sektor, "nám v Berlíně to chybí".

Zhruba polovina vídeňského obyvatelstva žije v tzv. obecních stavbách a družstevních bytech, uvádí Christian Schantl z obecní správy Vídeňské bydlení. V rakouské metropoli patří městu celkem 220.000 nájemních bytů. Dalších 200.000 bytů tu vlastní obecně prospěšná družstva. V takovém rozsahu to podle něj jiná města zřejmě postrádají.

Vídeňská radnice v roce 2022 evidovala více než 950.000 obývaných bytů. V obou neziskových segmentech se podle Schantla ve městě staví 5.000 až 7.000 nových bytů ročně. V Berlíně vzniklo od roku 2014 jen kolem 21.500 nových bytů této kategorie, sdělil DPA člen městské správy pro otázky stavebnictví Christian Gaebler. Mnohé z nich však o svůj status sociální bytu po čase přijdou. A právě to má Hamannová za "kapitální chybu". I byty, stavěné jako sociální, jsou převáděny do kategorie, pronajímatelné za tržní nájemné. Vídeňský systém takový postup vylučuje, řekl novinářům Schantl.

V Berlíně je tak podle Gaeblera úbytek sociálních nájemních bytů jedním "nejtísnivějších problémů". Od roku 2010 se jejich stav snížil z více než 150.000 na 90.654. Tuto ztrátu je podle něj třeba kompenzovat. Spolková země Berlín na to od roku 2014 vynaložila na 2,3 miliardy EUR.

Snaha o reprízu vídeňského modelu však naráží na "historii, trvající dlouhá desetiletí", přiznává Schantl. "My ve Vídni jsme se díky bohu některým chybám vyhnuli." Zásadní rozdíl je ve vlastnické struktuře stavebních parcel a jejím vývojovém trendu. Zatímco v Berlíně dominovala posledním dekádám privatizace, "Vídeň naopak už počátkem minulého století značné pozemky skoupila do vlastnictví města," notují si Hamannová a Schantl. 

Vídeň disponuje navíc i nástroji regulace, jímž udržuje růst cen nemovitostí a pozemků v mezích. Její městská správa tak může "určité lokality  blokovat pro neziskovou výstavbu", říká Schantl. Zavést by se to dalo i v Berlíně napodobit. Ve Vídni musí mít v těchto lokalitách status sociálních bytů celé dvě třetiny nové výstavby.