Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Norbert Häring: Postfaktické z ministerstva pravdy

Postfaktisches aus dem Wahrheitsministerium (Mit Nachtrag zum Werbeboykott von Tichy und Achgut)
Norbert Häring

Facebook, Twitter, YouTube a Microsoft na nátlak Berlína, Bruselu a Washingtonu právě položili základy rozsáhlé internetové cenzury. Nadace a instituce pracují na černých listinách a veřejnosti se bubnovou palbou hysterie z „ fake news“ a Putinových hackrů vtlouká nutnost cenzury. Pro kritické duchy to bude velmi svízelné, stejně jako před 32 lety.

Fake News, postfaktický věk a ruská manipulace názory lidí a volbami jsou nyní zjevně náš hlavní problém. A internetoví giganti, jako Facebook a Twitter, nesou spoluvinu, že nedostatečně „ filtrují“, co šíří. To je vyprávění a kritika z Berlína, Bruselu a Washingtonu. Před ní se kritizovaní rozhodně uzavírat nehodlají. Konečně na jejich přání již vytvořili možnosti, jak cenzurovat diktatury, aby směli zůstat v byznysu. Pročpak ne pro demokratické vlády? A tak YouTube, Facebook, Twitter a Microsoft vytvořili 5. prosince organizační základ pro pro účinnou a rozsáhlou cenzuru sociálních sítí. Dohodli se na společné databance „extrémistických obsahů“ . Ten, jehož názory na Twitteru/ nebo zbývajících tří/ budou označeny jako „ extrémní“, si může být jist, že už je nebude moci vyjádřit v žádném velkém sociálním médiu.

Někdo tím, co zveřejní, rozhněvá domácí nebo cizí vládu. Když však ta bude mít možnost dát podnět Twitteru, YouTube, Facebooku či Microsoftu, že by se názory této osoby měly označit za extrémistické, pak to v budoucnu skončí. Nikdo se také nemusí dozvědět, kdo nasadil blokádu a na čí podnět se tak stalo. Dnes je již téměř nemožné dostat od Facebooku odpověď. V budoucnu nebudeme ani vědět, který z těch zcela netransparentních internetových gigantů to udělal. Retwittovat tweet od WikiLeaks , nebo jej dále šířit na Facebooku? Tak na to zapomeňte. Brzy to již nebude možné.

Pro zdůvodnění své cenzorní databanky ti čtyři internetoví hlídači uvedli, že jde o extrémistické a teroristické obsahy. To je ale lež. Databance je jedno, zda názory a osoby v ní uvedené jsou teroristické, extrémistické, extrémní , či jen obtěžující. A firmy se nikomu nezodpovídají, koho uvádějí a na čí podnět.

Kampaň PR bez faktů

V této souvislosti bychom i měli posuzovat bizarní kampaň PR, která se nyní valí západním světem, hysterie složená z fake news, údajně postfaktického období, černé listiny politiků oddaných Putinovi, medií řízených a organizovaných Ruskem,  bezpočtu slov a výrazů, která se již nesmí používat, protože jsou údajně nepřátelská vůči demokracii a projevem nenávisti.

Černé listiny z Washingtonu ….

Washington Post na první straně zveřejnil seznam přes 200 údajných orgánů Putinovy propagandy. Na seznamu jsou kritická internetová média. Politické zaměření je lhostejné. Co je spojuje, je zveřejňování nežádoucích informací a kritické názory.

A z Bruselu ….

K tomu se řadí „ studie“, financovaná velkými mezinárodními koncerny, bruselského institutu European Centre for International Political Economy / ECIPE/ s názvem „Manufacturing Discountent : The Rise to Power of Anti – TTIP Groups.“ Zjišťuje, že organizace jako Campact a Attac prostřednictvím „ zavádějící komunikace“ popichovaly lidi, aby zapomněli na svou vrozenou lásku k rozhodčím soudům investorů a geneticky upraveným potravinám, a masově vyšli na ulici protestovat proti TTIP. Tyto iniciativy byly se vší pravděpodobností financovány a řízeny Moskvou. ECIPE z toho vyvozuje požadavek, že Evropská komise musí prosadit, aby všechny organizace, které dostávají peníze z EU, se vyjadřovaly a chovaly vůči linii Evropské komise výhradně odpovídajícím způsobem.

Institut se ani nesnaží vyvracet nebo jen uvádět chybná tvrzení odpůrců TTIP. Názor, že za tím stojí zřejmě Rusko, vyvozuje z toho, že Campact neuvádí jednotlivé dary pod 5000 EUR. / Na internetové stránce ECIPE hledáme informace o financování této instituce marně./ Nemyslete si, že ECIPE je nepodstatná snůška diletantů. Výbot tvoří bývalý zástupce generálního ředitele Světové obchodní organizace, bývalý šéf předchozí instituce GATT a bývalý švédský ministr a předseda pařížské Eliteuni Sciences Po.

Cesta k cenzuře internetu se připravuje i v Berlíně

Berlín rozjíždí za vedení Ministerstva spravedlnosti Heiko Maase iniciativu proti projevům nenávisti na internetu za podpory státem financované nadace, nad kterou dohlíží šéf tajných služeb.

U této kampaně jde o to, jak umlčet kritiky stávajících poměrů, ať zleva či zprava. Tím, že všechny pojmy, kterými vyjadřují svou kritiku, prohlásíme za neslušné. Pak se nemusíme vypořádat s jejich argumenty, jen s jejich jazykem. A když to natrvalo stačit nebude, postoupíme o krok dál. A kdo se k takovým argumentům a pojmům příliš přiblíží, tak z YouTube, Facebooku, Twitteru, Microsoftu, a samozřejmě i Googlu časem zmizí, zcela bez násilí. Pak opět v zemi zavládne mír, jako tehdy v roce 1984.