Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Tulsi Gabbardová: „Druhá fronta“ očima americké kongresmanky

US Congresswoman Introduces Bill To Stop
Tulsi Gabbardová

Válka za svržení legální syrské vlády se obrátí i proti americkým zájmům

Už se urodil i šťavnatý příměr. S „druhou frontou“ až ve chvíli, kdy ta první už hnala wehrmacht na Berlín. Jak je to s „druhou frontou“ v Sýrii, ví i Tulsi Gabbardová, poslankyně amerického Kongresu za Havajské ostrovy.

Netají se tím ani na kamery CNN (viz přiložený originál). Černé na bílém to členka výboru obrany Sněmovny reprezentantů formuluje takto:

„Tady je 10 důvodů, proč musí Spojené státy s válkou za svržení Asadovy syrské vládu přestat:

  1. Proto, že pokud se nám Asadovu syrskou vládu podaří svrhnout, otevře to dveře ISIS, al-Kájdě a jiným islamistickým extremistům, aby se Sýrie zmocnily. Nastanou genocida a utrpení rozsahu, vymykajícího se všem představám. Islámským extremistům padnou do rukou všechny zbraně, infrastruktura a vojenské kapacity syrské armády, a bude tak ještě nebezpečnější, než kdykoli dřív.
  2. Proto, že spolčovat se s těmito islámskými extremisty a pomáhat jim k dosažení jejich cílů je v rozporu s bezpečnostními zájmy Spojených států a celé civilizace.
  3. Proto, že peníze a zbraně, které CIA vkládá do svržení Asadovy syrské vlády, míří přímo či oklikou do rukou islamistických extremistických skupin, včetně odnoží al-Kájdy, al-Nusry, Ahraru al-Šam a dalších nepřátel Spojených států. Tyto skupiny tvoří na 90 procent takzvané opozice a na bojišti jsou naprostou dominantou.
  4. Proto, že naše snaha svrhnout Asada dodává a bude dodávat sílu ISIS a jiným islamistickým extremistům, a měnit je tak v ještě větší regionální i globální hrozbu.
  5. Proto, že tato válka a teror ISIS i dalších islamistických extremistů v Sýrii prohlubují chaos a krvavou lázeň, a soustavně tak zvyšují i počet Syřanů, nucených z vlastní země emigrovat.   
  6. Proto, že bychom měli vyvodit lekce ze svých minulých chyb v Iráku a Libyi, kde války Spojených států za svržení sekulárních diktátorů (Saddáma Husajna a Muammara Kaddáfího) vyvolaly ještě větší chaos a útrapy a umožnily islamistickým extremistům, aby se těchto zemí zmocnili.
  7. Proto, že Spojené státy žádnou důvěryhodnou vládou či vládního předáka, schopné syrskému lidu přinést pořádek, bezpečí a svobodu, nemají.
  8. Proto, že i pokud se Spojeným státům Asadovu syrskou vládu svrhnout podaří, v nejlepším z možných případů je to bude stát tisíce miliard dolarů i životy amerických občanů v marné snaze vytvořit novou Sýrii. Právě o to jsme se dvanáct let snažili v Iráku a nepovedlo se. V Sýrii bude situace mnohem těžší, než v Iráku.
  9. Proto, že naše válka proti Asadově syrské vládě koliduje s naší válkou, mající rozdrtit ISIS, al-Kájdu a ostatní islamistické extremisty, kteří jsou naším nepřítelem skutečně.
  10.  Proto, že naše válka za svržení Asadovy vlády nás žene do přímého konfliktu s Ruskem, zvyšuje pravděpodobnost války mezi Spojenými státy a Ruskem i riziko nové světové války.“

Co takhle pozvat paní kongresmanku třeba do Otázek Václava Moravce? A místo dýchánků „spojenecké věrnosti“, na něž se ta „diskuse“ většinou scvrkne, jí dodat jak polemický žár, tak hlavně témata, která jsou na akutním pořadu reálně?