Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Jimmy Carter: Americe vládne oligarchie a politická korupce

Jimmy Carter: The U.S. Is an “Oligarchy With Unlimited Political Bribery”
Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, rušícímu strop na „sponzoring“ předvolebních kampaní, už běží kampaň Sjednocení občané (Citizens United). Telefonickým interview ji podpořil i Jimmy Carter.

Ostatky „amerického snu“ v pitevně exšéfa Bílého domu

Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, rušícímu strop na „sponzoring“ předvolebních kampaní, už běží kampaň Sjednocení občané (Citizens United). Telefonickým interview ji podpořil i  Jimmy Carter.

Dnešní Spojené státy označuje za „oligarchii“. Zemi „bezmezné politické korupce“, vedoucí k „totálnímu rozvrácení našeho politického systému, který si kupují jeho hlavní sponzoři“.

„Pošlapává to samu podstatu toho, co z Ameriky udělalo velkou zemi.“ Teď je klíčovým faktorem „prezidentské nominace i samotné volby politická korupce“. „To samé platí v případě guvernérů i senátorů a členů Kongresu Spojených států.“

Ti, co si jejich volbu „zaplatí“, to dělají „kvůli vlastním výhodám po volbách“. Ti zase, „co už v Kongresu jsou, toho na prodej lačnému sponzorovi mají mnohem víc, než kdo se o jejich post teprve uchází“.

Ve faktu, že  tom už „peníze nic neomezuje“. spatřují „ti u moci, demokraté i republikáni, velké dobrodiní“.

Aby to nevyznělo jako solitér na poušti, nabízí moderátor, který Cartera zpovídal, i výběr z jiných šťavnatých citací. Achilovce „země rovných šancí“ tu dopřávají striptýz mj. Joe Biden, John Kerry, Barry Goldwater i další pomazané reprobedny té červené knihovny.