Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Boris Džerelevskij: Politické vraždy, policejní průvodce

Вовка пули кормят
Boris Džerelevskij

Šéf správy vyšetřování SBU vyzývá odpůrcům „zavřít hubu“

Pár dní po vraždě Olesji Buzyny a Olega Kalašnikova se analytici přeli, zda je zabili neonacisté nebo ukrajinské zvláštní služby. „Politologové“ Kyjeva se zase snažili sugerovat, že vraždila „ruka Moskvy“, píše Boris Džerelevskij.

Pomocnou ruku všem podal Vasilij Vovk, šéf Hlavní správy vyšetřování ukrajinské politické policie SBU. V relaci „Svoboda slova“ televizního kanálu ICTV prohlásil 20. dubna doslova: „Myslím, že dnes, kdy běží prakticky válka, je třeba ´ukrajinofobům´ ne-li zavřít hubu úplně, pak aspoň srazit jejich rétoriku na nulu. Vyzývám k tomu coby náčelník Hlavní správy vyšetřování Bezpečnostní služby Ukrajiny.“

Pár minut nato pronesl i následující: „O tom, že by na Ukrajině existovaly pravicově radikální strany, organizace či skupiny, žádné informace nemáme.“ Řeč může být leda o „lidech s určitými názory, kteří by jisté nebezpečí představovat mohli“.

Ukrajina se extrémní pravicí jen hemží. Arogantní a ozbrojenou až po zuby. Popírá-li to jeden ze šéfů SBU – a vyzývá „zavřít hubu“ všem odpůrcům – co z toho plyne, je jako na dlani:

„´Pravý sektor´ a jemu podobná seskupení už skutečně nejsou stranami, ba ani ´projekty´.“ Teď jsou to „struktury, podřízené SBU“ (a jednající v souladu s jejími zahraničními protektory).

Pravdu tak skutečně nemají ani ti, kdo za smrtí Olesji Buzyny, Olega Kalašnikova – a řady dalších, jež padli za oběť nedávných atentátů – vidí jen privátní podnik „neonacistů či hrdinů ´protiteroristické operace´“. A „to ani v případě, že stříleli právě oni, a ne profesionální ´likvidátoři´“.

Tím spíš se sluší „připomenout, že po porážce hitlerovského Německa  vzaly ´ukrajinskou ideu´ pod křídlo právě USA“. A „monstrum, které dnes zalilo krví Ukrajinu i Novorusko, si pěstovaly po sedmdesát let“.

Kyjev sám se doposud od neonacistů „naoko distancoval, což mu zajišťovalo jistý manévrovací prostor“. „V Oděse upalují lidi? My nic, my muzikant – to ´pravosekové´.“ „Porušuje se příměří? I to padá na hlavu ´pravosekům´ a ´dobrovolníkům´, co pod naše velení nespadají.“

„Vovkovo prohlášení“ – „podobně jako vystoupení řady dalších politiků“ -  „už ale fakticky ruší i tento manévrovací prostor.“ Dost „možná přímo na žádost Američanů, kteří by ´změnám´ na Ukrajině chtěli dát nezvratný ráz“. A „mírové východisko vyloučili i jako variantu hypotetickou“.