Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Paul Joseph Watson: Virtuózní klavíristka, přihrbení Hujeři

World Renowned Pianist Censored in Toronto For Questioning Ukrainian Government
Valentyna Lysyca

Jak přichází ukrajinský kumšt o iluze

Valentyna Lysyca sklízela v únoru aplaus i v Praze. Teď jí Torontský symfonický orchestr (TSO), kde dlouhodobě hostovala, ruší všechny koncerty. Za trest, že nemlčela o masakrech, jichž se Kyjev dopouští v Donbasu.

Virtuózní klavíristka je Ukrajinka. Narodila se v Kyjevě. „Majdan“ zpočátku plně podpořila. Když ale spustil korupci ještě větší - i „antiteroristickou operaci“ proti vlastní populaci – zažila velkou frustraci. 

A začala - jak to rekapituluje sama – „na Twitteru ukazovat i druhou stranu mince, o níž v mediálním mainstreamu nepadne ani zmínka“. „Překládat zprávy z ukrajinských webů, podávajících o krutostech očitá svědectví.“ „Demaskovat falza západních médií, pokoušející se jednu ze stran konfliktu líčit jako velikonočního beránka – a tu druhou jako ´podlidi´, nezasluhující sebemenší slitování, prachobyčejné ´kolaterální oběti.´“ Zvlášť tvrdě se postavila proti „glorifikaci neonacistických brigád“ -   a jejich „začlenění do ukrajinské armády“.

Vedení Torontského symfonického orchestru to shledalo „veřejným podněcováním nenávisti“. A arbitrárně zrušilo i všechny její už anoncované koncerty. Chtělo s klavíristkou zneplatnit i celou smlouvu, jež ještě zdaleka nevypršela, a nechat ji odejít s prázdnou.

A dokonce ji obvinit i z porušení paragrafu 319(2) kanadského Trestního zákoníku („podněcování nenávisti“). A pod touto záminkou klavíristku, disponující občanstvím Spojených států, zanést na černou listinu imigrační správy.

Až tak daleko to nakonec nedošlo. „TSO musí Lysycu vyplatit do pětníku, ji samu to však uvedlo do varu: ´Ano, torontská symfonie mne hodlá PLATIT ZA TO, ŽE NEHRAJI, já ovšem uplatnila svou svobodu projevu. Ano, oni mi zaplatí, nač mám nárok, budou však tvrdit, že jsem vystupovat nebyla s to a oni si museli najít náhradu. Vyhrožovali mi dokonce, že o důvodech vypovězení smlouvy nesmím mluvit,´ píše Lysyca.“

A „dodává: ´Pokud to udělali jednou, budou to dělat znovu a znovu tak dlouho, dokud na sebe hudebníci, umělci neuvalí cenzuru sami. Dopustíme-li, aby k tomu došlo, čeká nás chmurná budoucnost.´“

Šarmantní Valentyna plnila TSO kasu. Originál, přiložený z amerického webu, nabízí impozantní ukázku.

Kanada tak hujeří náturou netrpívala. Za vietnamské války tam našla azyl i spousta amerických kluků, odmítajících narukovat.

Teď tam, jak píská Velký bratr, tancuje i vedení symfonického tělesa. A to je znamení víc než frapantní.