Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Ottawa Citizen, What´s Left: Export zkázy už nedá ani na vlastní rozvědky

Canadian military predicted Libya would descend into civil war if foreign countries helped overthrow Gaddafi

Ze sejfů té kanadské čtyři roky po libyjském masakru

Se změnami režimu, režírovanými z Washingtonu, je to stále na stejné brdo. Tím spíš s humanitárním bombardováním. Když se pak vymlouvá, že se to vymklo z ruky, lež jako věž je i to. Co nadělí Libyi, věděl i od kanadské vojenské rozvědky.

Deník Ottawa Citizen se k jejím raportům dostal už počátkem ledna. V předvečer výročí zkázy, jíž nezabránily, navázal portál What´s Left:

Že nálety, simulující „ostrahu bezletové zóny“, povedou k „vleklé občanské válce“, věděli od kanadských kolegů včas i všichni spojenci. Zvlášť nechutný masakr to bude – stálo v té diskrétní korespondenci – pokud Západ „povstalcům proti Muammaru Kaddáfímu poskytne i přímou vojenskou asistenci“. Libyi uvrhne do „chaosu“ a „řeže  konkurenčních kmenů o vládu nad zemí“. 

Kanada se na tom podílela vehementně. Šéf její diplomacie John Baird   hřímal: „Jedna věc se dá tvrdit kategoricky - nic horšího, než Kaddáfího režim, zemi už ani potkat nemůže.“ Neb pumám, decimujícím Libyi, vede ruku  „dobře promyšlený plán, který ji změní v demokracii“.

Humanitární bombardování začalo 19. března 2011. Kanadská vojenská rozvědka mu zkoušela zabránit i ještě čtyři dny předtím. „Vleklá  kmenová/občanská válka“ – stojí v tom raportu - hrozí „zvlášť tehdy, dostane-li se vzbouřencům i vojenské pomoci“.

Na Kanadské královské letectvo připadla celá desetina všech náletů. Jeho personál „privátně žertoval, že kanadské CF-18 byly ´součástí vzdušných sil al-Kájdy“.

Že „povstalci, napojení na islámský extremismus, mohou z leteckých úderů profitovat“, připouštěl i americký admirál James Stavridis, velící tehdy silám NATO. Bagatelizoval to však coby „druhořadou marginálii“. Neb „opozici“ prý tvoří „odpovědní muži a ženy“.

Libyí zmítá chaos a fanatická řež. V tom víru zmizel i český kuchař. Mívali jsme tam privilegovanou pozici. Teď ho tam ZaMiNi hledá jako jehlu v kupce sena. A doznává bez mučení, že samo už v Libyi neumí zhola nic.  

Tím víc je na ráně kanadský premiér Stephen Harper. Brání se legračními filipikami: nálety měly „jen ochránit ty, po kom šel Kaddáfí“; a čím skončí,  „nechaly na samotné Libyi“.  

Harper není zdaleka sám, kdo zatlouká i křivácký podraz. Ottawa Citizen ho připomíná všem, kdo si amputovali i svědomí: „Kaddáfí byl sice považován za brutálního diktátora, pak si s ním ale lídři Západu padli do náruče a poskytli jeho silám výcvik i zbraně. Analytikové Ministerstva obrany také zaznamenali, že ve válkách proti al-Kájdě a islámskému extremismu byl Kaddáfí věrným spojencem Západu. Jeho kroky proti silám, napojeným na al-Kájdu, i to, jak se Spojenými státy spolupracoval svými informacemi o teroristických sítích, kvitovaly zprávy Ministerstva obrany za roky 2002, 2003 i 2006.“